Johan Stegeman: Als….

Joyce Huls 25-10-2018 0 reacties

Johan Stegeman werkt als ervaringsdeskundige i.o. in het VIPteam van GGNet. Verder leest en schrijft hij graag en heeft een spirituele zienswijze. Klik hier voor meer informatie over Johan. 

Als ik nooit die angst had gehad of ik wel goed genoeg was? Of ik wel slim, knap, stoer, aardig of eerlijk genoeg was?

Als ik nooit hard had moeten werken, me nooit aan had hoeven passen aan het mogelijk ideaalbeeld van een ouder, leraar, vriendenkring of werkgever, maar als ik de moed had gehad mijn eigen weg te bewandelen?

Als ik mijn hart had gevolgd en me niet druk had gemaakt om de mogelijke oordelen, verwachtingen en meningen van anderen, maar het lef en de kracht had gehad om te zijn wie ik was? Was mijn leven dan niet veel eenvoudiger geweest?

Ik denk het wel. Ik zou me niet vol hebben gevreten uit onvrede met mijzelf. Ik zou in plaats van op mijn 29e al op mijn 13e uit de kast zijn gekomen. Ik zou geen maskers op hebben hoeven zetten om een typetje te spelen. Als ik geen negatieve zelf slopende gedachten had gehad. Als er geen vooroordeel was geweest op spiritualiteit, maar als het onderdeel was geweest van het scholingsprogramma. Als er geen vooroordeel was geweest op mediteren en mindfulness, had ik dan juist niet steviger op de grond gestaan?

Ik denk het wel. Als ik me als kind al bewust was geweest, dat mijn omgeving veilig was om te zijn wie ik was. Als ik alles wat mij interesseert en wat ik vanuit het diepst van mijn hart wilde, gewoon had kunnen doen…

Was ik dan niet in psychoses terecht gekomen?

Ik ben me er steeds meer van bewust dat psychoses mijn deur misschien wel voorbij waren gegaan. Maar het is gegaan zoals het is gegaan en mijn manische psychoses hebben mij ook veel gebracht. Ik heb leren voelen. Mijn angst voor de dood is dankzij die ervaringen compleet verdwenen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu werkzaam ben als ervaringsdeskundige in een team gericht op psychoses. Een keuze volledig uit mijn hart gemaakt. Mijn psychotische ervaringen zijn niet voor niets geweest, maar hebben mij geholpen bij het overwinnen van mijn angsten en bij het kunnen en mogen zijn wie ik ben! 

0  reacties