Contact met vrienden beste voorspeller van remissie bij eerste psychose

23-01-2018 336 keer bekeken 0 reacties

Personen met een psychose hebben vaak weinig sociale contacten, terwijl degenen met meer sociale contacten vaak betere uitkomsten hebben.

Omdat het onderzoek naar sociale contacten bij personen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) niet onderscheidend genoeg is, werd in deze Noorse studie (n=186) gekeken naar zowel de effecten van vriendschappen in vergelijking met familierelaties als naar de vergelijking tussen de frequentie van het sociale contact met de tevredenheid over de sociale contacten.

In totaal was 47,3% van de deelnemers na 2 jaar in remissie. Personen in remissie scoorden hoger dan personen die niet in remissie waren op de volgende voorspellende variabelen: gemiddelde score van tevredenheid met vrienden en familie; frequentie van contact met vrienden; gemiddelde score op frequentie van contact met vrienden en familie. Het bleek dat de frequentie van het sociale contact met vrienden als enige onafhankelijke voorspeller een significant effect had op remissie. Hieruit wordt de conclusie getrokken dat ook personen die zich sociaal willen terug trekken aangemoedigd moeten worden aan sociale interactie interventies deel te nemen.

Klik hier voor de gehele samenvatting.

Bjornestad, J., Joa, I., Larsen, T.K., Langeveld, J., Davidson, L., Ten Velden, H.W., Anda, L.G., Veseth, M., Melle, I., Johannessen

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen