Mindfulness haalbaar en soms effectiever dan andere interventies bij psychose

18-01-2018 454 keer bekeken 0 reacties

Ongeveer 36% van de mensen met schizofrenie reageert slecht op antipsychotica. De combinatie van medicatie en psychosociale interventies verbetert uitkomsten. Een ‘derde golf’ van cognitief gedragsmatige interventies neemt elementen van mindfulness, acceptatie en compassie op.

In deze systematische review worden alle RCT’s besproken waarbij mindfulness is ingezet in de behandeling van personen met een psychose of schizofrenie. Mindfulness kan worden omschreven als de doelbewuste cultivatie van aandacht.

De meest uitgewerkte mindfulness interventies zijn:

  • Mindfulness-based stress reduction (MBSR) van de grondlegger van mindfulness Kabat-Zinn
  • Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT)
  • Acceptance and commitment therapy (ACT)
  • Compassion-focussed therapy (CFT)

Uit de review blijkt dat mindfulness interventies haalbaar zijn voor personen met een psychose en vaak meer verbeteringen laten zien dan care-as-usual en soms zelfs betere resultaten laten zien dan andere psychologische interventies, zoals b.v. de Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). De verbeteringen zijn meestal geringer in RCT’s waarbij het design strenger is.  

Lees hier de hele samenvatting.

Aust, J. & Bradshaw, T. (2017). Mindfulness interventions for psychosis: a systematic review of the literature. J Psychiatr Ment Health Nurs, 24, (1) 69-83.

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen