Ondanks ontbreken harde bewijzen lijkt beeldende therapie zinvol bij psychose

02-01-2018 930 keer bekeken 0 reacties

In de Engelse NICE-richtlijnen voor de behandeling van psychoses en schizofrenie wordt aangegeven dat vak therapieën, waaronder beeldende creatieve therapie, mogelijk de negatieve symptomen verminderen.

In deze Engelse narratieve review (n=18) wordt, op grond van de literatuur vanaf 2007, de effectiviteit van beeldende therapie voor personen met een psychose beschreven. Alle gevonden publicaties werden op methodologische kwaliteit beoordeeld.

Bij de belangrijkste RCT, de Engelse MATISSE-studie, werden geen effecten van beeldende therapie gevonden op de primaire (symptomen en algemeen functioneren) en secundaire (kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling) uitkomstmaten. Uit de kwalitatieve studies komt naar voren dat patiënten met een psychose beeldende therapie als geschikt en zinvol bestempelen. De deelnemers geven aan dat ze zich door middel van beeldende therapie beter kunnen uitdrukken, dat ze zich beter met zichzelf en anderen kunnen verbinden en zich zekerder voelden, ondanks dat de symptomen aanhielden. Dit wordt door veel therapeuten onderschreven.

Er is een hiaat in het theoretische begrip van hoe, waarom, en voor wie beeldende therapie werkt en hoe dit het beste onderzocht kan worden. Er zouden andere uitkomstmaten gehanteerd kunnen worden in de RCT’s.

Lees hier de gehele samenvatting.

Attard, A. & Larkin, M. (2016). Art therapy for people with psychosis: a narrative review of the literature. Lancet Psychiatry, 3, (11) 1067-1078.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen