Nederlandse RCT naar effectiviteit Mentalization-based Treatment

24-11-2017 645 keer bekeken 0 reacties

Personen met Niet-affectieve Psychotische Stoornissen (NAPS), zoals schizofrenie, hebben problemen met sociaal functioneren. De mate van sociale cognitie wordt als voorspeller voor hun sociaal functioneren gezien. Deze RCT zal onderzoeken hoe effectief Mentalization-based Treatment daarbij is.

Sociale cognitie is het vermogen representaties van de relatie tussen zichzelf en anderen te construeren en deze representaties flexibel in te zetten in sociaal gedrag. Mentaliseren houdt in dat je je eigen gedrag en dat van anderen kunt begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivatie.

In dit Nederlandse artikel wordt het protocol voor een RCT beschreven waarmee de effectiviteit van MBT-P zal worden onderzocht. De primaire uitkomstmaat is verbetering in sociaal functioneren, de secundaire uitkomstmaat is algemeen functioneren

Minimaal 80 patiënten zullen at random aan een van de twee armen worden toegewezen: 18 maanden MBT-P óf Treatment-as-Usual. De beoordelingen zullen blind gebeuren.

Geïnteresseerd? Lees hier de gehele samenvatting.

Weijers J, Ten Kate C, Eurelings-Bontekoe E, Viechtbauer W, Rampaart R, Bateman A, Selten JP. (2016). Mentalization-based treatment for psychotic disorder: protocol of a randomized controlled trial. BMC Psychiatry 16:191.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen