Bij 15% van suïcides is sprake van psychosespectrum-stoornis

19-12-2022 162 keer bekeken 0 reacties

Ongeveer 5% van de personen met een diagnose in het schizofreniespectrum sterft door suïcide. Uit de literatuur komt bovendien het beeld naar voren dat schizofrenie sterk geassocieerd wordt met atypische, extreme suïcidemethoden.

Bij 15% van suïcides is sprake van psychosespectrum-stoornis

In deze Amerikaanse studie kon gebruik gemaakt worden van de gegevens van een groot cohort van mensen die door suïcide om het leven gekomen zijn, met complete medische en genetische data: de Utah Suicide Genetics Research Study. Het bleek dat in 15% van de suïcides de persoon in kwestie een diagnose in het schizofreniespectrum had gekregen. In het cohort zaten 4 keer zoveel mannen als vrouwen.

Bij ongeveer 4% van de suïcides was een atypische methode gebruikt, zoals zelfverbranding, zichzelf neersteken, van hoogtes afspringen of zich voor een voertuig gooien. Bij personen met de diagnose schizofrenie was 6 keer vaker sprake van een atypische suïcide dan bij personen zonder een schizofrenie-diagnose of een andere psychiatrische status. Er werd ook enige associatie gevonden tussen het genetisch risico op schizofrenie en atypische suïcide.

Lees hier de samenvatting.

Docherty AR, Bakian AV, DiBlasi E, Shabalin AA, Chen D, Keeshin B, Monson E, Christensen ED, Li Q, Gray D, Coon H. (2022). Suicide and Psychosis: Results From a Population-Based Cohort of Suicide Death (N = 4380). Schizophr Bull. Mar 1;48(2):457-462.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen