Vroegere depressie risicofactor bij mensen met UHR

10-10-2022 96 keer bekeken 0 reacties

Bij analyse van gegevens van de European Gene-Environment Interactions (EU-GEI) studie die tussen 2010-2015 in een tiental landen liep is naar voren gekomen dat een vroegere depressie bij mensen met UHR betekent dat zij een hoger risico lopen om een psychose te ontwikkelen.

Bij de mensen die voldoen aan de criteria voor een hoog risico op psychose (UHR: Ultra High Risk) ontwikkelt zich bij 23% binnen twee jaar een volledige psychose. Dit Europese onderzoek richtte zich op de invloed van comorbide affectieve stoornissen op het beloop van de symptomen bij een UHR-groep. Het betreft alleen de personen die vallen in de Attentuated Psychotic Symptoms (APS)-groep. Deze groep kenmerkt zich door zwakke psychotische symptomen die nog niet aan de drempelwaarden voor psychose voldoen.

De deelnemers konden in drie groepen worden geclassificeerd: a. permanente lage ernst van symptomen; b. toenemende ernst van symptomen; c. afnemende ernst van symptomen. Een vroegere depressie werd significant geassocieerd met een hoger risico te behoren tot de groep met een toenemende ernst van symptomen (groep b). Deelnemers met een angststoornis – zowel in het verleden als op baseline - hadden een lager risico om tot groep b te behoren.

Lees hier de samenvatting of bekijk hier het volledige onderzoek.

Schirmbeck et al. (2022). Impact of Comorbid Affective Disorders on Longitudinal Clinical Outcomes in Individuals at Ultra-high Risk for Psychosis. Schizophr Bull. 2022 Jan 21;48(1):100-110.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen