UHR, zelfstigma en subjectieve kwaliteit van leven

29-08-2022 92 keer bekeken 0 reacties

Bij mensen met symptomen die het risico op het ontstaan van een psychose vergroten kan de subjectieve kwaliteit van leven (SKVL) worden aangetast, waardoor ze slechter gaan functioneren en de kans dat een psychose ontstaat verder toeneemt. Een Amerikaans onderzoek keek naar het verband tussen symptomen, zelfstigma en SKVL.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder jongeren die hulp zoeken voor psychische problemen/symptomen bij een kliniek die gespecialiseerd is in de behandeling van jongeren met een hoog risico op psychose (UHR: ultra high risk).

Er werd een significant indirect effect gevonden van de ernst van de risicosymptomen voor psychose op de SKVL, dat volledig veroorzaakt werd door zelfstigma. Er was een associatie tussen hogere scores voor risicosymptomen voor psychose én zowel een slechtere SKVL als meer zelfstigma (de mediator). Hogere scores voor zelfstigma werden geassocieerd met slechtere SKVL. Bij de symptomen werd alleen een significant positief verband gevonden tussen 'ongebruikelijke gedachten' en zelfstigma.

Het effect op de subjectieve kwaliteit van leven is het gevolg van de interpretatie van de psychische symptomen (zelfstigma), niet van de de symptomen zelf.

Lees hier de samenvatting.

Akouri-Shan et al. (2022). Internalized stigma mediates the relation between psychosis-risk symptoms and subjective quality of life in a help-seeking sample. Schizophr Res. 2022 Mar;241:298-305. Epub 2022 Feb 25.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen