Kortdurende CGT in groepsverband effectief voor zelfbeeld bij psychotische stoornis

25-07-2022 67 keer bekeken 0 reacties

Eigenlijk zou Cognitieve GedragsTherapie (CGT) altijd beschikbaar moet zijn voor mensen met een psychotische stoornis, maar driekwart van deze cliëntengroep heeft geen toegang. Een Nederlandse studie keek naar het effect van een aangepaste vorm.

De cliënten hebben vaak last van een negatief zelfbeeld (geringe gevoelens van eigenwaarde) en dat wordt geassocieerd met een grotere kans op suïcide, depressie en een slechte kwaliteit van leven. CGT is heel geschikt om aan dit probleem te werken. Waar CGT meestal in een intensieve, individuele setting plaatsvindt, was het hier een laagdrempelige en kortdurende CGT-groepstherapie op basis van schematherapie. Er werd gewerkt met concrete en simpele oefeningen die makkelijk in het dagelijkse leven geïntegreerd konden worden. De nadruk lag op het ervaren en bevestigen van een positief zelfgevoel.

Na afloop bleek het positieve zelfbeeld verbeterd, het negatieve zelfbeeld verminderd en de depressieve symptomen namen aanmerkelijk af. Deze vorm van CGT-groepstherapie lijkt haalbaar, werkzaam en toegankelijk voor cliënten met een psychotische stoornis.

Lees hier de samenvatting of download hier de hele studie.

Van der Stouwe et al. (2021). Cognitive behavioral group treatment for low self-esteem in psychosis: a proof of concept study. BMC Psychiatry. 2021 Nov 12;21(1):567.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen