Associatie momentaan zelfbeeld en intensiteit van psychotische ervaringen

13-06-2022 96 keer bekeken 0 reacties

Psychotische ervaringen – van lichte tot zware vormen - komen bij 7% van de bevolking wel eens voor. Eén van de mechanismen waarvan verondersteld wordt dat die van invloed zijn op het ontstaan en voortduren van psychoses is een laag zelfbeeld. Een Engels-Nederlandse studie onderzocht het mogelijke verband.

Met behulp van de Experience Sampling Method (ESM) werden de momentane fluctuaties in het zelfbeeld en psychotische ervaringen in het dagelijkse leven bij drie verschillende groep gevolgd: personen met een At Risk Mental State (ARMS), personen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) en een controlegroep. Zes dagen lang werden meerdere keren per dag momentaan zelfbeeld, variabiliteit en instabiliteit in het momentane zelfbeeld en psychotische ervaringen gemeten.

Bij alle drie de groepen werd een associatie gevonden tussen een lager momentaan zelfbeeld en een grotere intensiteit van psychotische ervaringen in het dagelijkse leven. Over het algemeen had de controlegroep een beter zelfbeeld dan de ARMS- en de EPE-groep. Er werd geen lineaire toename in de grootte van de assocatie tussen zelfbeeld en psychotische ervaringen gevonden.

De onderzoekers concluderen dat aandacht voor het zelfbeeld in de behandeling kan bijdragen aan een afname van de intensiteit van psychotische ervaringen.

Lees hier de samenvatting.

Postma et al. (2021). Across the continuum: Associations between (fluctuations in) momentary self-esteem and psychotic experiences. Schizophr Res. 2021 Dec;238:188-198. Epub 2021 Nov 14.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen