Geen functioneel herstel door verlengde VIP-interventie

23-05-2022 263 keer bekeken 0 reacties

Mensen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) krijgen vaak in de eerste twee jaar van de behandeling een speciale Vroege Interventie bij Psychose (VIP)-interventie. Een Canadese studie onderzocht of een langere VIP-interventie zinvol is.

VIP-interventies zijn uitgebreid onderzocht, maar over de effecten op de functionele uitkomsten van het verlengen van de VIP-interventie bestaat nog weinig duidelijkheid. In dit onderzoek kreeg één groep na de reguliere VIP-behandeling nog drie jaar extra dezelfde intensieve VIP-begeleiding (VIP-groep) en de andere groep kreeg reguliere psychiatrische hulpverlening (controlegroep) aangeboden.

Het bleek dat de twee groepen niet significant verschilden in de totale tijd die in functioneel herstel was doorgebracht. Evenmin werd een significant verschil gevonden met betrekking tot werk hebben of een opleiding volgen na 5 jaar. IPS was niet voor alle VIP-cliënten toegankelijk en helemaal niet voor de controlegroep. Een derde van de onderzoeksgroep bleef na 5 jaar zonder werk.

Drie factoren hadden een significante correlatie met een grotere mate van functioneel herstel: de duur van de remissie van symptomen, middelbare school afgemaakt en geen middelengebruik.

Lees hier de samenvatting.

Mustafa et al. (2021) Unfinished business: Functional outcomes in a randomized controlled trial of a three-year extension of early intervention versus regular care following two years of early intervention for psychosis. Acta Psychiatr Scand. 2022 Jan;145(1): 86-99. Epub 2021 Oct 19.

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen