Goed ziekte-inzicht in vroege fase psychose

04-04-2022 158 keer bekeken 0 reacties

Uit de literatuur blijkt dat in de vroege fase van psychose gering ziekte-inzicht veel voorkomt. Dat hangt samen met slechte uitkomsten. Een Chinese studie keek naar met goed inzicht overeenkomende demografische en klinische kenmerken.

In het onderzoek onder personen van 26 tot 55 jaar met niet-affectieve eerste psychose werd naar drie vormen van ziekte-inzicht gekeken: 1. bewust zijn van de psychische stoornis; 2. bewust zijn van de gevolgen van de stoornis; en 3. bewust zijn van de effecten van de medicatie.

Het bleek dat 53,1% van het cohort een goed bewustzijn van de psychische stoornis had. Dit werd geassocieerd met vrouw-zijn, minder positieve en gedesorganiseerde symptomen, ernstige depressie en groot zelf-stigma. Een goed bewustzijn van de consequenties van de ziekte werd bij 47,7% van de deelnemers gevonden. Dit werd geassocieerd met: vrouw-zijn, ernstige depressie en groot zelf-stigma. Een goed bewustzijn van de effecten van de medicatie werd bij 56.2% gevonden en geassocieerd met: jongere leeftijd bij begin van psychose, minder positieve symptomen en grotere tevredenheid met de hulpverlening. Ongeveer de helft van het cohort had een gering ziekte-inzicht op alle drie de dimensies.

Lees hier de samenvatting.

Kam et al. (2021) Clinical and psychological correlates of insight dimensions in patients with early psychosis. Early Interv Psychiatry. 2021 Jul 26. doi: 10.1111/eip.13191. Online ahead of print.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen