Voorspellende waarde proteomische biomarkers bij personen met UHR

21-03-2022 178 keer bekeken 0 reacties

In een internationale studie werd onderzocht of proteomische biomarkers een aanwijzing zijn voor het ontwikkelen van een psychose bij personen met UHR (Ultra High Risk, Klinisch Hoog Risico). Daarnaast werd bekeken of die biomarkers psychotische ervaringen in de algemene bevolking kunnen voorspellen.

Proteomica is de studie van het proteoom. Het proteoom verwijst naar de volledige set eiwitten (proteïnen) die op een bepaald moment onder bepaalde omstandigheden door een specifieke cel, weefsel of organismen tot expressie worden gebracht en gemodificeerd.

In de data over mensen met UHR bleken de modellen een zeer grote voorspellende waarde toe te kennen aan de proteomische kenmerken op baseline. Dat gold niet voor de klinische kenmerken. Bij degenen die een psychose ontwikkelden werd een ontregeling van de complement- en stollingscascades gevonden.

In de tweede studie, die keek naar data van de algemene bevolking, bleek dat 55 deelnemers psychotische episodes hadden meegemaakt en dat ook hier de proteomische biomarkers een grote voorspellende waarde hadden.

Lees hier de samenvatting.

Mongan et al. (2021) Development of Proteomic Prediction Models for Transition to Psychotic Disorder in the Clinical High-Risk State and Psychotic Experiences in Adolescence. JAMA Psychiatry. 2021 Jan 1;78(1):77-90.

 

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen