Kwetsbaarheid-stressmodel grotendeels bevestigd

22-11-2021 96 keer bekeken 0 reacties

Er zijn verschillende visies op Negatieve Ingrijpende Levensgebeurtenissen (IL’s) als risicofactor voor psychose. Volgens het kwetsbaarheid-stressmodel kan de IL de psychose activeren, volgens het stress-generation-model maakt juist de toename van symptomen dat er een IL wordt ervaren.

Negatieve Ingrijpende Levensgebeurtenissen zijn bijvoorbeeld ontslag, ondergaan van geweld, ongeluk, dood van een naaste of scheiding. Psychotische stoornissen manifesteren zich in diverse symptomen: vervorming van de realiteit (hallucinaties en delusies; positieve symptomen), desorganisatie van het denken, negatieve symptomen, depressieve symptomen en manie. In een Amerikaanse studie keek men over een periode van 10 jaar naar de impact van positieve en negatieve IL’s op de vijf genoemde symptoomgroepen. Metingen werden verricht op baseline, na 6, 24, 48 en 120 maanden.

Er werden significante effecten gevonden van negatieve IL’s op toenames van positieve en depressieve symptomen, desorganisatie en manie en op een afname van negatieve symptomen. Positieve IL’s (zoals nieuw huis, nieuwe baan, nieuwe relatie) voorspelden enige afname van positieve en negatieve symptomen en desorganisatie.

Alle paden van negatieve IL’s naar latere symptomen waren significant en voorspelden verslechtering van alle domeinen, behalve bij de negatieve symptomen. Daarbij werd een omgekeerde relatie gevonden. Deze uitkomsten bevestigen grotendeels het kwetsbaarheid-stressmodel.

Lees hier de samenvatting.

Donaldson Ket al. (2020). Dynamic interplay between life events and course of psychotic disorders: 10-year longitudinal study following first admission. Psychol Med. 2020 Nov 4:1-8.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen