Jongeren vinden het moeilijk om hulp te zoeken bij psychische problemen

15-11-2021 125 keer bekeken 0 reacties

Dat blijkt uit een peiling van de Vraagbaak, een jongerenpanel van de Nationale Jeugdraad (NJR) en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Dit onderzoekspanel bestaat uit een grote groep jongeren en jongvolwassenen van 16- tot 30-jarige leeftijd. Op deze manier verzamelt het panel ervaringskennis over mentale gezondheid, psychische kwetsbaarheden en behandeling in de jeugd-ggz en/of ggz voor jongvolwassenen.

Uit de meest recente peiling van de Vraagbaak is gebleken dat jongeren hun problemen zelf willen oplossen. Jongeren schamen zich, zijn bang voor reacties van anderen of denken dat er geen hulp is door wachtlijsten. Dat is zorgelijk, want tijdig hulp zoeken is belangrijk om grotere problemen te voorkomen. Verder is gebleken dat jongeren zelf veel goede ideeën hebben om hulp zoeken voor psychische problemen laagdrempeliger te maken. Zo vertelt een jongere: “Wat nodig is, is een veel duidelijker proces en begeleiding tijdens het traject. Als 17-jarige moest ik zelf meerdere e-mails schrijven, telefoontjes plegen én maanden wachten voordat ik hulp kreeg. Dat is gewoon moeilijk als je jong en somber bent en niet weet hoe dingen werken.”

De resultaten van de peiling zijn verwerkt in een infographic, die hier te bekijken is.

Wil jij ook meedenken over de GGZ voor jongeren en jongvolwassenen (16-30 jaar)? Join het team: De Vraagbaak! Meld je snel aan!

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen