CGTp via videoconferentie-techniek is haalbaar en effectief

25-10-2021 119 keer bekeken 0 reacties

Bij de behandeling van mensen met een psychotische stoornis wordt weinig gebruikt gemaakt van telehealth. Een Canadese pilotstudie onderzocht Cognitieve Gedragstherapie bij psychose (CGTp) in groepsverband bij mensen met een psychotische stoornis.

Deze studie bekeek of het aanbieden van CGTp in groepsverband via videoconferentie (middels Zoom) mogelijk, acceptabel en effectief is voor personen die een Eerste Psychotische Episode (EPE) doormaken. Ook werd gekeken naar de therapeutische alliantie tussen de deelnemers en de therapeuten in de teletherapiegroep. Een van de drie groepstherapieën werd tijdens de COVID-19-pandemie uitgevoerd.

De drop-out bleek gering (10%) en de mate van deelname acceptabel (gemiddeld 18,5 sessies op de 24). Er werden personen bereikt die anders door sociale angst of afgelegen wonen niet aan de groepstherapie zouden hebben deelgenomen. Enkele deelnemers hadden technische ondersteuning nodig.

Pre-post resultaten met betrekking tot symptomen en gevoelens van eigenwaarde wijzen op een significant positief effect van de online CGTp-therapie, verggelijkbaar met die van een persoonlijke groepstherapie. De therapeutische alliantie was vergelijkbaar met die uit andere studies. Online groepstherapie voor mensen met EPE is derhalve haalbaar en veelbelovend.

Lees hier de samenvatting.

Lecomte  et al. (2020). Group therapy via videoconferencing for individuals with early psychosis: A pilot study. Early Interv Psychiatry. 2020 Dec 23.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen