Verbeterde psychiatrische symptomen en kwaliteit van leven met lichamelijke oefeningen

16-08-2021 83 keer bekeken 0 reacties

Tussen de 37 en 63% van de mensen die een Eerste Psychotische Episode (EPE) doormaken krijgen een terugval en hebben langdurige zorg nodig. Een Australische review zocht naar de effecten van interventies bestaande uit sportieve of fitnessactiviteiten in groepsverband onder professionele begeleiding aangeboden voor mensen met een EPE.

Mensen met chronische psychotische problemen hebben vaak een slechte fysieke gezondheid ontwikkeld, mede als gevolg van een cardiovasculaire ziekte (CVZ). Die wordt veroorzaakt door een combinatie van: a. leefstijlfactoren (sedentair leven; roken); b. stoornis-gerelateerde factoren (a-motivatie) en c. bijwerkingen van de medicatie. Door meer lichamelijke activiteiten (o.a. sport, fitness) te doen, kan het ontstaan van een CVZ voorkomen worden. Door mensen met een EPE worden vaak praktische en psychologische barrières ervaren om lichamelijke trainingen te beginnen of vol te houden.

In de review werden uitkomsten verzameld over de impact op de lichamelijke gezondheid, de psychiatrische symptomen, het algemene functioneren en de kwaliteit van leven. De ‘risk of bias’ werd beoordeeld. Op het domein lichamelijke gezondheid werden geen significante effecten van de interventies gevonden. Positieve significante effecten werden wel gevonden voor de psychiatrische symptomen (positieve, negatieve én depressieve symptomen), de kwaliteit van leven en het algemene functioneren, inclusief cognitie. Wel zijn er meer robuuste studies nodig.

Lees hier de samenvatting.

Shannon et al. (2020). A systematic review of the effectiveness of group-based exercise interventions for individuals with first episode psychosis. Psychiatry Res. Nov;293:113402.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen