Cognitieve beperkingen op lange termijn meestal stabiel

02-08-2021 100 keer bekeken 0 reacties

Bij zowel schizofreniespectrumstoornissen als risico op een psychose komen cognitieve beperkingen consistent voor, met ook gevolgen voor het sociaal functioneren. Een Spaanse studie onderzocht het neuropsychologisch functioneren bij mensen met niet-affectieve psychose over een periode van tien jaar.

De cognitieve functies die voor patiënten en controlegroep op baseline, na 3 én na 10 jaar werden beoordeeld waren verbaal geheugen, visueel geheugen, motorische behendigheid, executieve functies, werkgeheugen, snelheid van informatieverwerking en aandacht en algemene cognitie.

Het bleek dat op groepsniveau de controlegroep steeds op alle cognitieve domeinen beter scoorde dan de patiëntengroep. De cognitieve functies hadden over 10 jaar voor beide groepen eenzelfde verloop en lieten een stabiel patroon met weinig veranderingen zien. De scores voor verbale en visuele geheugentaken van de controlegroep gingen meer omhoog dan die bij de patiënten, terwijl de patiënten beter dan de controlegroep gingen scoren op de snelheid van informatieverwerking.

Een significante minderheid van 32% van de patiëntengroep ging cognitief, klinisch en functioneel achteruit. Wellicht is dit een aparte subgroep binnen de schizofeniespectrumstoornissen.

Lees hier de samenvatting.

Rodríguez-Sánchez JM, Setién-Suero E, Suárez-Pinilla P, Mayoral Van Son J, Vázquez-Bourgon J, Gil López P, Crespo-Facorro B, Ayesa-Arriola R; PAFIP group. (2020). Ten-year course of cognition in first-episode non-affective psychosis patients: PAFIP cohort. Psychol Med. Jul 20:1-10.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen