Pleidooi voor aanvullende benadering van cognitieve interventies

29-03-2021 50 keer bekeken 0 reacties

Interventies die erop gericht zijn om neurocognitief en sociaal cognitief functioneren te verbeteren gaan doorgaans uit van de cognitieve beperkingen. In een Australisch artikel wordt gepleit voor een aanvullende benadering.

Mensen die een Eerste Psychotische Episode (EPE) doormaken, hebben vaak ook cognitieve beperkingen, zowel op het gebied van de neurocognitie als op sociaal cognitief gebied, die vaak blijvend zijn. Interventies, zoals Cognitieve Remediatie Training (CRT), gaan uit van de cognitieve beperkingen. Dit staat in contrast met de uitgangspunten van de herstelbeweging, waarbij meer van de kracht en sterke punten van de cliënten wordt uitgegaan.

Uit de literatuur blijkt dat de effecten van CRT-alleen op het functioneren gering zijn, in combinatie met psychosociale rehabilitatie zijn de effecten matig. In aanvulling op de benadering “repareer wat verkeerd is”, willen de auteurs een complementaire benadering onder de noemer “bouw voort op wat sterk is” voor de cognitieve problemen van mensen met EPE. Deze is gebaseerd op de uitgangspunten van de herstelbeweging en de positieve psychologie.

De volgende routekaart zou gevolgd moeten worden: 1. aandacht voor de definitie en de beoordeling van sterke cognitieve punten bij de cliënten; 2. het onderzoeken van de relatie tussen cognitieve sterke punten, psychologische factoren en het dagelijks functioneren bij de indivudele cliënten; 3. het ontwikkelen van nieuwe op kracht gebaseerde interventies die in klinische trials getoetst moeten worden.

Lees hier de samenvatting.

Allott K, Steele P, Boyer F, de Winter A, Bryce S, Alvarez-Jimenez M, Phillips L. (2020). Cognitive strengths-based assessment and intervention in first-episode psychosis: A complementary approach to addressing functional recovery? Clin Psychol Rev. Jul; Epub 2020 Jun 1.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen