Middelengebruik verhoogt kans op gewelddadig gedrag

07-09-2020 1222 keer bekeken 0 reacties

Uit de literatuur is naar voren gekomen dat mensen met een psychotische stoornis die een comorbide middelenverslaving hebben vaker gewelddadig gedrag vertonen. In een Nederlands-Britse studie werd het verband tussen middelengebruik en gewelddadig gedrag onderzocht.

Uit de meta-analyse, ingedeeld naar soorten middelen, kwam naar voren dat dagelijks gebruik, in vergelijking met niet-dagelijks gebruik of geen gebruik, en niet-dagelijks gebruik in vergelijking met geen gebruik, de kans vergrootte dat personen met een psychotische stoornis geweld gebruiken. De toenames waren significant voor dagelijks gebruik van cannabis, stimulerende middelen en verdovende middelen en niet-dagelijks gebruik van stimulerende middelen en hallucinogenen. Preventieve strategieën gericht op het voorkomen van gewelddadig gedrag bij psychotische stoornissen moeten daarom middelengebruik meenemen.

Lees hier de samenvatting of download hier het volledige onderzoek.

Lamsma J, Cahn W, Fazel S; GROUP and NEDEN investigators. (2019). Use of illicit substances and violent behaviour in psychotic disorders: two nationwide case-control studies and meta-analyses. Psychol Med. 2019 Aug 29:1-6

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen