Psychische zorg van 0 tot 100

July 03, 2020 16 keer bekeken 0 comments

In de praktijk blijkt het lastig om behandeling van psychische klachten effectief te houden als iemand van kinder- en jeugdpsychiatrie naar de volwassenenpsychiatrie gaat. Dat kan leiden tot ernstiger en langduriger klachten.

Daarom zijn Kenniscentrum Phrenos/Netwerk Vroege Psychose en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie een gezamenlijk traject opgestart rondom de vraag 'Wat kunnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en de volwassenenpsychiatrie van elkaar leren zodat psychische klachten in de kindertijd niet uitgroeien tot langdurige ernstige psychische aandoeningen?' Het resultaat is vastgelegd in het rapport Psychische zorg van 0 tot 100.

Als een kind of jongere met psychische problemen te maken krijgt is dat op een leeftijd waarop hij of zij volop in ontwikkeling is, vaardigheden opdoet en keuzes maakt die vaak een levenslange impact hebben. Toch wordt op 18-jarige leeftijd de behandeling bij de kinder- en jeudpsychiatrie beĆ«indigd en moet die bij de volwassenenpsychiatrie weer opgestart worden. Dat is in principe een onwenselijke situatie die tot ernstiger en langduriger klachten kan leiden. Het is aan de psychiatrie om die overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

In deze verkenning is gekeken naar welke perspectieven uit beide werelden relevant zijn voor de ander, wat er nodig is om de behandeling zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, welke initiatieven en kennis al beschikbaar zijn en waar de lacunes zitten in kennis en behandeling. Ook worden er aanbevelingen gedaan om de overgang te verbeteren.  

Het volledige rapport is hier te lezen.

 

0  Comments

Cookie settings