Stoppen met cannabis heeft altijd zin

22-06-2020 1018 keer bekeken 0 reacties

Er is bewijs voor een dosisafhankelijke associatie tussen cannabisgebruik en psychotische stoornissen. Verder zijn er aanwijzingen dat de schadelijke effecten van cannabisgebruik kunnen worden omgebogen als met het gebruik wordt gestopt.

In een Spaanse studie werden 209 personen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) tien jaar gevolgd en in drie groepen ingedeeld: blijvende cannabisgebruikers, ex-cannabisgebruikers en nooit-gebruikers. Van 181 personen konden bijna alle data worden verzameld. Op baseline, na 3 jaar en na 10 jaar werden de groepen vergeleken op klinische, functionele en cognitieve variabelen.

Na 10 jaar werden klinische verschillen gevonden tussen de blijvende cannabisgebruikers en de andere twee groepen (ex-gebruikers en nooit-gebruikers). De cannabisgebruikers hadden meer ernstige symptomen en functioneerden slechter. De patiënten die met cannabisgebruik gestopt waren hadden daarentegen bij de beoordeling na 10 jaar hetzelfde patroon als de nooit-gebruikers.

De conclusie is dus dat cannabisgebruik een negatief effect kan hebben op het beloop van een psychotische stoornis en stoppen altijd zin heeft.

Lees hier de volledige samenvatting.

Setién-Suero E, Neergaard K, Ortiz-García de la Foz V, Suárez-Pinilla P, Martínez-García O, Crespo-Facorro B, Ayesa-Arriola R. (2019). Stopping cannabis use benefits outcome in psychosis: findings from 10-year follow-up study in the PAFIP-cohort. Acta Psychiatr Scand. Oct;140(4):349-359.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen