Significant verband tussen geanticipeerd stigma en DOP

30-03-2020 141 keer bekeken 0 reacties

Stigma heeft een negatieve invloed op het sociale functioneren en het hulpzoekgedrag. In een onderzoek werd de relatie onderzocht tussen geanticipeerd stigma enerzijds en de Duur van de Onbehandelde Psychose (DOP), demografische kenmerken en het klinisch en psychosociale functioneren anderzijds.

In deze Amerikaanse studie onder mensen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) werd gebruik gemaakt van data uit het Recovery After Schizophrenia Episode – Early Treatment Program (RAISE-ETP). Het bleek dat geanticipeerd stigma correleerde met een aantal demografische en klinische variabelen, inclusief DOP, symptomen en psychosociaal functioneren. Nadat er gecontroleerd was voor de ernst van de symptomen, kwam een sterk verband naar voren tussen geanticipeerd stigma enerzijds en een langere DOP, de diagnose schizoaffectieve stoornis, zwaardere depressie en een geringer gevoel van welzijn en herstel anderzijds. Geanticipeerd stigma is een factor die bijdraagt aan uit uitstellen van het zoeken van hulp bij personen met EPE.

Lees hier de samenvatting.

Mueser KT, DeTore NR, Kredlow MA, Bourgeois ML, Penn DL, Hintz K. (2019). Clinical and demographic correlates of stigma in first-episode psychosis: the impact of duration of untreated psychosis. Acta Psychiatr Scand. 2019 Sep 26.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen