Zelfstigma is in latere fase psychose groter

09-03-2020 94 keer bekeken 0 reacties

Het is wel duidelijk dat zelfstigma bij mensen met een psychotische stoornis zeker op de langere duur negatieve gevolgen kan hebben. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verloop van geïnternaliseerd stigma of zelfstigma, in welke fase van de psychotische stoornis stigma geïnternaliseerd wordt, en wat de impact is van zelfstigma op de symptomen en het sociale functioneren.

In deze Amerikaanse studie werd zelfstigma vergeleken bij een groep die de afgelopen 5 jaar de diagnose psychotische stoornis had gekregen en een groep ambulante patiënten die al langer dan 5 jaar die diagnose had. Er werden drie domeinen gemeten: onderschrijven van stereotypen, ervaringen met discriminatie en sociaal terugtrekgedrag. Daarnaast werden gemeten de psychiatrische symptomen (positieve, negatieve, cognitieve, depressieve) en het sociale functioneren.

Het bleek dat zelfstigma bij de ‘latere fase psychose’-groep significant groter was dan bij de ‘vroege psychose’ groep. In beide groepen was zelfstigma negatief gerelateerd met sociaal functioneren en positief met het voorkomen van symptomen. Opmerkelijk was dat het verband tussen cognitieve symptomen en zelfstigma in de ‘vroege psychose’-groep veel groter was dan in de ‘latere fase psychose’-groep. Conclusies: zelfstigma zou als belangrijke variabele in modellen opgenomen moeten worden en behandeling van zelfstigma zou al in de eerste fase van een psychose-interventie moeten plaatsvinden.

Lees hier de samenvatting.

Firmin RL, Lysaker PH, Luther L, Yanos PT, Leonhardt B, Breier A, Vohs JL. (2019). Internalized stigma in adults with early phase versus prolonged psychosis. Early Interv Psychiatry.  Aug;13(4):745-751.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen