Speciaal fysiek trainingsprogramma veelbelovend voor herstelproces

10-02-2020 203 keer bekeken 0 reacties

Hoewel lichamelijke oefeningen cardiovasculaire ziektes, waaraan mensen met een psychotische stoornis vaak lijden, kunnen verminderen, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en acceptatie van intensieve fitnessprogramma’s als onderdeel van het herstelproces bij een EPE.

In Denemarken wordt begeleiding van mensen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) door multidisciplinaire vroege psychose interventieteams aangeboden onder de naam OPUS. In een Deense studie wordt verslag gedaan van de effecten van een speciaal voor de doelgroep aangepaste oefentraining van 8 weken, gebaseerd op Crossfit en aangeboden door Crossfit-trainers in een commercieel fitnesscentrum, waaraan patiënten naast hun normale OPUS-hulpverleningsprogramma konden deelnemen. 

Er werden tien subthema’s gevonden in drie hoofdthema’s: 1. Motivatie en verwachtingen bij de inschrijving: de training voldeed aan behoefte aan meer structuur; men voelde sociale verplichting naar elkaar; er werden persoonlijke doelen gesteld. 2. Nieuwe eisen en mogelijkheden: de praktijk van het trainingsprogramma was stimulerend; de trainers wisten een veilige omgeving te creëren; de training bood mogelijkheden om alleen of samen oefeningen te doen. 3. Reflecties over de impact: de meeste deelnemers waren beter gaan slapen; velen kregen meer energie; sommigen kregen meer grip op hun symptomen; door de training kreeg deelnemers meer hoop op een beter leven.      

Lees hier de samenvatting of bekijk hier het hele onderzoek.

Larsen LQ, Schnor H, Tersbøl BP, Ebdrup BH, Nordsborg NB, Midtgaard J. (2019). The impact of exercise training complementary to early intervention in patients with first-episode psychosis: a qualitative sub-study from a randomized controlled feasibility trial. BMC Psychiatry. Jun 21;19(1):192.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen