Geleidelijke en duidelijke afbouw nodig na VIP-behandeling

20-01-2020 170 keer bekeken 0 reacties

In Engeland wordt de deelnemer aan de Vroege Interventie bij Psychose (VIP)-behandeling na maximaal drie jaar overgedragen aan de eerste lijn (huisarts) of aan de gespecialiseerde ggz. Er zijn echter geen praktische handleidingen over hoe die overdracht het beste kan worden uitgevoerd.

Toch wordt een rimpelloze overgang van de behandeling door een VIP-team naar een andere dienst door de NHS officieel gegarandeerd. In een Britse kwalitatieve studie werden deelnemers die door een VIP-team waren behandeld en die reeds van de VIP-omgeving naar een andere behandelomgeving waren overgedragen, geïnterviewd over wat zij bij die overgang hadden ervaren.

Uit de data kwamen vier thema’s naar voren: 1. Zich klaar voor ontslag voelen; 2. Relatie met VIP-team en vertrouwen; 3. Concrete planning voor het ontslag maken; 4. Leven na de VIP-behandeling: verwachtingen van de toekomstige behandeling en het veilige vangnet van het VIP-team. De ervaringen waren sterk gekleurd door hoe de deelnemer de therapeutische band met het VIP-team had ervaren.

Het ontslagproces moet idealiter geleidelijk verlopen. Daarnaast werd een duidelijke markering van de overgang op prijs gesteld door de deelnemers. Dat de deelnemers in noodgevallen nog een beroep kunnen doen op het hen vertrouwde VIP-team werd zeer gewaardeerd.

Lees hier de samenvatting.

Loughlin M, Berry K, Brooks J, Bucci S. (2019). Moving on from early intervention for psychosis services: Service user perspectives on the facilitators and barriers of transition. Early Interv Psychiatry. 2019 Jan 22. [Epub ahead of print].

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen