Kosten-batenanalyse VIP-hulpverlening is positief

13-01-2020 176 keer bekeken 0 reacties

In Engeland wordt Vroege Interventie bij Psychose (VIP)-hulpverlening als eerste aangeraden om personen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) te helpen. Uit onderzoek blijkt dat de kosten-batenanalyse daarvan positief is.

Uit meta-analyses blijkt dat VIP-hulpverlening effectief is met betrekking tot minder psychotische symptomen, minder opnames, minder gebruik van antipsychotica, beter functioneren, meer betrokkenheid van cliënten bij opleiding en werk en minder lasten voor de familie. Echter, in terugvalpreventie en duur van de onbehandelde psychose is de VIP-hulpverlening niet effectiever dan standaardbehandeling. Omdat bleek dat de meeste gevallen van EPE voorafgegaan worden door symptomen die bekend staan onder de noemer Ultra Hoog Risico op Psychose (CHR-P) is screening hierop zinvol.

In dit artikel is de kosten-batenanalyse op de regio Zuid-Londen toegepast. De kostenreductie van een persoon met EPE die door een VIP-team was behandeld (ten opzichte van de standaardbehandeling) in zorgkosten, bijkomende kosten en verlies van productiviteit was in tien jaar netto £37.873 per behandeld persoon. Voor een dekkende CHR-P-screening werd over tien jaar een besparing van £22.800 per persoon gevonden.

Lees hier de samenvatting.

Campion J, Taylor MJ, McDaid D, Park AL, Shiers D. (2019). Applying economic models to estimate local economic benefits of improved coverage of early intervention for psychosis. Early Interv Psychiatry. 2019 Feb 10. [Epub ahead of print].

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen