Ondersteuningsgroepen van familieleden versterken competenties

06-01-2020 174 keer bekeken 0 reacties

Bij vroege psychose-interventies worden betrokkenheid van de familie van de cliënt én op het gezin gerichte interventies aanbevolen. In een Canadese studie worden ervaringen met ondersteuningsgroepen onder de loep genomen.

Er wordt verslag gedaan van de ervaringen van mensen die in een periode van 5 jaar deel hebben genomen aan bijeenkomsten van ondersteuningsgroepen van familieleden van personen met een Eerste Psychotische Episode (EPE). Die groepen waren opgericht en werden geleid door de familieleden zelf. Gemiddeld werden de bijeenkomsten van twee uur eenmaal per week of per twee weken gehouden. Er was minimale inbreng door professionele hulpverleners.

Uit de data-analyse kwamen drie thema’s naar voren: de impact van de psychose op de gezinnen, het begrijpen en leren omgaan met de psychose en het verbeteren van de familiale ondersteuningsgroepen.

De deelnemers hadden de volgende voordelen uit de deelname aan de familiale ondersteuningsgroepen ervaren: wederzijdse steun door het met elkaar delen van ervaringen; meer kennis over de ziekte (psychotische stoornis) en de behandeling ervan; wederzijdse emotionele steun; toename van de capaciteiten en vaardigheden om voor hun familielid én voor zichzelf te zorgen.  

Lees hier de samenvatting.

Levasseur MA, Ferrari M, McIlwaine S, Iyer SN. (2019). Peer-driven family support services in the context of first-episode psychosis: Participant perceptions from a Canadian early intervention programme. Early Interv Psychiatry. Apr; 13(2): 335-341.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen