Vaak herstel mogelijk met weinig antipsychotica

23-12-2019 240 keer bekeken 0 reacties

Een Zweedse studie keek hoe mensen met een Eerste Psychische Episode (EPE) uit het Parachute-project er na dertien jaar voor stonden. Dat project beoogde herstel met zo weinig mogelijk antipsychotica.

Het Zweedse Parachute-project bood vijf jaar lang toegankelijke en continue psychosociale ondersteuning en een voorzichtig gebruik van antipsychotica. De antipsychotica werden alleen in lage doses verstrekt om positieve symptomen tegen te gaan en bij remissie zo snel mogelijk afgebouwd. 

In deze Zweedse studie werd retrospectief geanalyseerd in hoeverre de Parachute-deelnemers na 1 jaar waren hersteld en of er antipsychotica werden voorgeschreven, maar vooral werd gekeken hoe de EPE-patiënten 13 jaar na instroom ervoor stonden, met name of de deelnemers aan het werk waren. Die data konden worden teruggevonden in de diverse Zweedse bevolkingsregisters. 

Na 1 jaar was 68% in remissie en 38% van hen gebruikten antipsychotica, in vergelijking tot 60% bij de groep die niet in remissie was. Na het eerste jaar bleven de scores stabiel. Na 13 jaar gebruikte 55% antipsychotica en had 42% werk en een goed inkomen. Van degenen die werk hadden, gebruikte 70% geen antipsychotica. Een aanzienlijk deel van de EPE-patiënten blijkt met weinig of zelfs zonder antipsychotica te kunnen herstellen.

Lees hier de samenvatting of bekijk hier het volledige onderzoek. 

Strålin P, Skott M, Cullberg J. (2019). Early recovery and employment outcome 13 years after first episode psychosis. Psychiatry Res.  Jan; 271: 374-380.


 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen