Meer en ernstiger psychiatrische symptomen bij rokers

09-12-2019 215 keer bekeken 0 reacties

In een Amerikaanse studie werd een secundaire analyse uitgevoerd naar het effect van recent gebruik van middelen op de behandeluitkomsten.

Er werd onderzocht wat het verband was tussen gebruik van tabak, alcohol en cannabis enerzijds en de ernst van de stoornis, het aantal niet ingenomen antipsychotica-pillen, de psychiatrische symptomen en de kwaliteit van leven na 2 jaar anderzijds.

De tabaksrokers waren ernstiger ziek, hadden significant vaker geen antipsychotica genomen, hadden meer psychiatrische symptomen en een lagere kwaliteit van leven dan de niet-rokers. De cannabisgebruikers waar dan weer significant ernstiger ziek en hadden meer positieve symptomen dan de niet-cannabisgebruikers. De alcoholgebruikers hadden significant minder antipsychotica genomen dan de niet-alcoholgebruikers.

Roken, drinken en cannabisgebruik is normaal bij personen met EPE die hulp zoeken. Met name tabak roken wordt geassocieerd met negatieve klinische uitkomsten. In de behandelprogramma’s is nog weinig aandacht voor stoppen met roken.

Lees hier de samenvatting.

Oluwoye O, Monroe-DeVita M, Burduli E, Chwastiak L, McPherson S, McClellan JM, McDonell MG. (2019). Impact of tobacco, alcohol and cannabis use on treatment outcomes among patients experiencing first episode psychosis: Data from the national RAISE-ETP study. Early Interv Psychiatry. Feb; 13(1): 142-146.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen