Jongeren te motiveren voor actief leefstijlprogramma

02-12-2019 285 keer bekeken 0 reacties

Jongeren met een psychotische stoornis hebben vaak een weinig actieve leefstijl en last van bijwerkingen van de antipsychotica waardoor het risico op cardiovasculaire ziektes toeneemt. Een Amerikaanse studie beschrijft een multimodale leefstijlinterventie.

Er wordt verslag gedaan van de ontwikkeling van een multimodale leefstijlinterventie gericht op jongvolwassenen (15-25 jaar) die een psychotische episode hebben doorgemaakt, het programma Meals, Mindfulness & Moving Forward (M3). Er was in zes sessies aandacht voor mindfulness-meditatie, fysieke activiteiten (wandelen, yoga, drummen) en voor voedsel en praktische kooklessen. Aan de deelnemers werd gevraagd een maatje (vrijwilliger) ter ondersteuning mee te nemen.

Het bleek dat 88% vier of meer sessies had gevolgd. M3 is een actief programma dat graag gevolgd wordt en vormt een welkome aanvulling op het standaard programma aanbod. Ten opzichte van de controlegroep had de M3-groep een significante afname van positieve symptomen na 12 weken. Er werden geen significante cardiometabole verschillen tussen de groepen gevonden, hoewel de BMI bij de M3-groep meer verbeterd was dan bij de controlegroep.

Lees hier de samenvatting of download hier het volledige onderzoek.

Usher C, Thompson A, Griebeler M, Senders A, Seibel C, Ly R, Murchison C, Hagen K, Afong KA, Bourdette D, Ross R, Borgatti A, Shinto L. (2019). Meals, Mindfulness, & Moving Forward: A feasibility study to a multi-modal lifestyle approach in early psychosis. Early Interv Psychiatry. Feb; 13(1): 147-150.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen