Vaak ernstige slaapstoornis bij vroege psychose

29-11-2019 493 keer bekeken 0 reacties

Hoewel het bekend is dat personen met een psychotische stoornis slaapproblemen kunnen hebben, is er nog weinig onderzoek naar het vóórkomen van slaapstoornissen bij deze groep. Britse onderzoekers onderzochten mensen met een niet-affectieve psychose daarop.

In de International Classification of Sleep Disorders worden o.a. de volgende slaapstoornissen onderscheiden: insomnie (slapeloosheid); slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, zoals slaap-apneu; circadiane ritmeslaapstoornissen; hypersomnie, zoals narcolepsie; en parasomnieën, zoals nachtelijke angstaanvallen (pavor nocturnus).

In dit onderzoek werden ambulante patiënten met een niet-affectieve psychose onderzocht op een klinische slaapstoornis. Het bleek dat 80% van de onderzochte personen met een psychotische stoornis tenminste één slaapstoornis had. Gemiddeld had deze groep meer dan drie slaapstoornissen per deelnemer. De meest voorkomende slaapstoornissen waren insomnie en de pavor nocturnus. De meerderheid van de klinisch vastgestelde slaapstoornissen was ernstig van aard.

Er was een significante associatie tussen het hebben van slaapstoornissen enerzijds en een toename van psychotische ervaringen, depressie, angst, vermoeidheid en een lagere kwaliteit van leven anderzijds. Slechts een klein deel van de deelnemers met een slaapstoornis werd daarvoor apart behandeld.

Lees hier de samenvatting of download hier het gehele onderzoek.

Reeve S, Sheaves B, Freeman D. (2019). Sleep Disorders in Early Psychosis: Incidence, Severity, and Association With Clinical Symptoms. Schizophr Bull.  Mar 7; 45(2): 287-295.

 

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen