Angst voor terugval is groot bij familieleden

18-11-2019 128 keer bekeken 0 reacties

Bij jongeren met een Eerste Pychotische Episode blijkt, ook als ze door VIP-teams worden behandeld, de terugval in het derde jaar tot 54% te kunnen oplopen. Familieleden kunnen een positieve invloed hebben op het voorkómen van terugval, maar daar moeten ze wel bij geholpen worden.

In een Canadees onderzoek werden familieleden ondervraagd over hun ervaringen met terugval van hun jongvolwassen familielid met een psychose. Zij maakten zich ernstige zorgen over terugval en die angst was van vier factoren afhankelijk: de impact van de eerste psychotische episode, het geringe zelfvertrouwen in het herkennen en kunnen omgaan met terugval, behoefte aan meer informatie over de ziekte en copingstrategieën en tot slot de behoefte aan meer contact met het behandelteam.

Behandelteams zouden in individuele gevallen familieleden meer voorlichting kunnen geven en meer bij de behandeling kunnen betrekken om bij te dragen aan terugvalpreventie.

Lees hier de samenvatting of download hier het hele onderzoek.

Lal S, Malla A, Marandola G, Thériault J, Tibbo P, Manchanda R, Williams R, Joober R, Banks N. (2019). "Worried about relapse": Family members' experiences and perspectives of relapse in first-episode psychosis. Early Interv Psychiatry. Feb; 13(1): 24-29.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen