Open Dialogue-benadering ook op lange termijn effectiever

11-11-2019 1619 keer bekeken 0 reacties

In een Finse studie werd nagegaan of de Open Dialogue-benadering (OD), die dertig jaar geleden door Seikkula in de Finse regio West-Lapland werd ontwikkeld, ook nu nog goede resultaten oplevert.

Kern van Open Dialogue is dat er van de behoeften van de patiënt wordt uitgegaan en dat er meteen na de eerste psychotische symptomen dagelijks een psychotherapie-achtige vorm van hulp wordt gegeven waarbij het hele sociale systeem constant wordt betrokken.

In West-Lapland wordt OD standaard aangeboden. Over de periode 1992 tot 2006 werden gegevens van groepen met vroege psychose die met OD waren behandeld vergeleken met drie groepen met vroege psychose die in dezelfde periodes elders in Finland op de traditionele wijze in ziekenhuizen waren behandeld (CG-groep).

De jaarlijkse incidentie van vroege psychose, de diagnose en de frequentie van suïcides waren gelijk. De CG-groep gebruikte echter significant vaker en meer antipsychotica en was significant vaker in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen én heropgenomen geweest. De CG-groep had ook significant vaker en langer een beroep gedaan op sociale uitkeringen.

De positieve uitkomsten van de OD-benadering hebben zich dus over een langere periode bestendigd. 

Lees hier de samenvatting.

Bergström T, Seikkula J, Alakare B, Mäki P, Köngäs-Saviaro P, Taskila JJ, Tolvanen A, Aaltonen J. (2018). The family-oriented open dialogue approach in the treatment of first-episode psychosis: Nineteen-year outcomes. Psychiatry Res. 2018 Dec;270:168-175.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen