Symposium bij het afscheid van Lex Wunderink

08-11-2019 2697 keer bekeken 0 reacties

Psychiater, A-opleider en onderzoeker Lex Wunderink gaat begin volgend jaar met pensioen. Om stil te staan bij het afscheid van Lex van GGZ Friesland en het RGOC. organiseren zij een afscheidssymposium: Psychose en ernstige psychiatrische aandoeningen: hoe brengen we preventie en herstel dichterbij?

Wanneer: Dinsdag 21 januari 2020
Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, 8911 BP Leeuwarden
Voor wie: Medewerkers en behandelaren van GGZ Friesland, overige RGOc instellingen en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom
Deelnamekosten: De deelname is gratis.
Aanmelden: Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan uitsluitend digitaal via het aanmeldformulier op deze pagina.

 

Een van de veelbelovende en vernieuwende gezichtspunten in de psychiatrie is het steeds duidelijker onderkennen van de ontwikkelingstrajecten van psychiatrische aandoeningen. Wat op jonge leeftijd begint als een schijnbaar onschuldige en tijdelijke klacht, kan hardnekkiger blijken te zijn dan gedacht, en kan op de lange duur leiden tot problemen in het functioneren op school, werk, thuis en in relaties. 

Er zijn veel aanwijzingen dat tijdig ingrijpen in zo’n vroeg stadium veel narigheid kan voorkomen en herstel kan bevorderen. Dat vergt veel van de organisatie van de zorg, die er nog altijd niet goed in slaagt de jongere doelgroep te bereiken.

Wanneer eenmaal een psychiatrische aandoening is ontstaan kunnen moderne behandelmethoden worden ingezet die het herstelproces bevorderen. Ook daar geldt: hoe eerder hoe beter, waarbij de aantrekkelijkheid van de wijze waarop de zorg wordt aangeboden heel belangrijk is. Daarbij moet afgerekend worden met tal van achterhaalde en eigenaardige ideeën over psychische problemen-ook bij professionals die effectieve hulp in de weg staan. 

Ook is het lastig in vroege stadia te onderkennen dat er echt wat aan de hand is. Dat vergt specialistische kennis en ervaring. Hoe kunnen we die kennis met elkaar opbouwen? En wat kunnen we doen om ernstige psychische ontregeling in een vroeg stadium te herkennen, en dan de juiste stappen te zetten?

In dit symposium laten zes psychose-experts het belang zien van vroegtijdige en doeltreffende interventies die beogen de ontwikkeling en progressie van ernstige psychiatrische aandoeningen te voorkomen. 
’s Middags geven drie experts hun visie én gaan daarna met de zaal in debat over de toekomst van de  psychose zorg in Nederland.

Accreditatie is aangevraagd bij NVvP, FGzPt,  VSR, en de V&VN.

Meer informatie op de site van GGZ Friesland.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen