Factoren voor kwaliteit van leven in de eerste fase van een psychose

21-10-2019 317 keer bekeken 0 reacties

Tijdens een vroege psychose heeft de ervaren kwaliteit van leven invloed op de mate waarop cliënten aan behandelingen willen deelnemen. In een Amerikaanse meta-analyse werd onderzocht welke factoren die kwaliteit van leven beïnvloeden.

Er werd onderzocht welke associaties er gevonden worden tussen de verschillende soorten symptomen, Duur van de Onbehandelde Psychose (DOP) en Kwaliteit van Leven.

Zo  bleek dat een lage kwaliteit van leven wordt geassocieerd met een toename van de ernst van de symptomen. Deze associatie was het sterkst bij negatieve symptomen en algemene psychopathologie. In de studies die ten grondslag lagen aan de meta-analyse werden verschillende meetinstrumenten gebruikt. Het bleek verschil uit te maken welk meetinstrument gebruikt wordt. Daarnaast bleek dat er een negatieve relatie te zijn tussen de DOP en de kwaliteit van leven: hoe langer de DOP, des te lager de kwaliteit van leven.

Omdat de presentatie van allerlei psychotische symptomen en de DOP de kwaliteit van leven beïnvloeden en die weer invloed heeft op therapietrouw is het van belang bij dergelijke symptomen zo vroeg mogelijk te interveniëren.

Lees hier de samenvatting.

Watson P, Zhang JP, Rizvi A, Tamaiev J, Birnbaum ML, Kane J (2018). A meta-analysis of factors associated with quality of life in first episode psychosis. Schizophr Res. 2018 Dec;202:26-36.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen