NIEUW: Grip bij psychose-gevoeligheid

15-10-2019 656 keer bekeken 0 reacties

Sanne van Eeghen werkt 10 jaar bij VIP Amsterdam. Nu heeft ze een boek geschreven voor jongeren die net uit een psychose zijn, een beetje afstand hebben van wat er gebeurd is en weer zelf regie willen nemen over het leven: 'Grip bij psychose-gevoeligheid'. Lees wat Sanne zelf hierover schrijft!

10 jaar werk ik bij VIP Amsterdam, met jonge mensen die een psychose-kwetsbaarheid hebben in het kader van verschillende diagnoses. Ik vind het ontzettend bijzonder werk en heb veel respect voor de stappen die deze jongeren zetten. Velen van u zullen dit herkennen. We zien jongeren met hevige en minder hevige klachten, langdurige of kortdurende kwetsbaarheden. Allen op het spectrum van psychotische klachten bij stress. 

EIGEN REGIE

Zelf zat ik met het feit dat we als zorgprofessionals zeggen en willen dat mensen zelf de regie weer zoveel mogelijk terugkrijgen, maar dat het niet altijd lukt om de regie terug te geven. Wij als behandelaars hebben veel kennis, die niet altijd bij de jongere of diens familie terechtkomt. Omdat we geen tijd hebben, omdat we niet weten hoe het te zeggen, omdat de woorden die worden gebruikt tegen de borst stuiten bij veel jongeren. Omdat er soms wordt gedacht dat iemand toch nooit ziekte-inzicht gaat krijgen. Omdat we nog niet overal ervaringsdeskundigen hebben. En om nog zo veel meer.

(ZELF) KENNIS

Met weinig kennis en weinig inzicht blijven mensen in een afhankelijke positie. Zelf regie nemen over je leven is veel weten over jezelf, je lichaam, en hoe het werkt. Hoe werkt het bij mij? Hoe veerkrachtig ben ik? Wat zijn mijn sterke kanten, wat zijn mijn kwetsbaarheden? Wat gebeurt er met mijn gezondheid bij stress, zorgen, te veel problemen of te hoge druk in mijn relaties, studie, financieel situatie? Hoe herken ik de grenzen van mijn lichaam bij mezelf? Hoe behoud ik zelf de regie over mijn gezondheid, mijn hoofd, mijn leven? Wat kan je zelf doen? 

TOEGANKELIJK

Ik wilde een toegankelijk boek schrijven voor mensen die te horen hebben gekregen een psychose-gevoeligheid te hebben. Een boek waarin alles staat wat bij ons als zorgprofessionals op dit moment vrij algemene kennis is. Er zitten veel illustraties in en ik heb geprobeerd de tekst te schrijven op een laagdrempelige manier voor jongeren. Wat staat er in?

ZELFHULP + FAMILIE

Welke informatie is er al bekend? Wat hebben andere jongeren eerder ervaren, wat hebben zij voor tips? Er is veel geschreven over hoe je kunt omgaan met mensen met een psychose-gevoeligheid, maar dit boek is specifiek geschreven voor degene die het zelf heeft doorgemaakt en voor hun familie, met als doel de kwetsbaarheid beter te begrijpen en maar ook steun te ervaren. Het is een soort zelfhulpboek. Tot niet heel lang geleden werden psychoses als zo ernstig gezien, dat zij psychologen zich niet aan een behandeling waagden en mensen doorstuurden naar de psychiater. Gelukkig heeft een jongere met psychose-gevoeligheid tegenwoordig meestal wel toegang tot psychologische zorg.  

HOOP

Hopelijk kan het boek iets bijdragen aan iedereen die werkt en/of te maken heeft met mensen met een psychose-gevoeligheid. Ook kan het boek studenten in de gezondheidszorg simpel uitleg geven over wat je kunt doen om psychoses te voorkomen en hoe je leven weer verder op te pakken, met alle dingen die er bij komen kijken. Bij het grootste deel van de jongeren die de diagnose krijgen, komt met zelfkennis, inzicht en acceptatie ook de eigen regie terug in het leven.

 

Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Boom Psychologie: https://www.boompsychologie.nl/actueel-item/80-2711_Grip-bij-psychose-gevoeligheid

Maar het is ook bij online boekhandels te verkrijgen.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen