Vaak problemen met seksuele expressie bij psychotische stoornis

13-09-2019 2338 keer bekeken 0 reacties

Bijna twee derde van de personen met een psychotische stoornis is ontevreden over zijn of haar seksleven. Ook heeft men vaak moeite de eigen seksualiteit tot uitdrukking te brengen.

In deze Nederlandse kwalitatieve studie werd vanuit het perspectief van de cliënt met een psychotische stoornis onderzocht wat de seksuele behoeften zijn en welke factoren van invloed zijn op de seksuele expressie. Onder seksuele expressie wordt verstaan: seksueel gedrag, seksuele communicatie én seksuele identiteit. Seksuele expressie is van belang voor het gevoel van eigenwaarde en de identiteitsontwikkeling.

De volgende factoren hebben volgens de respondenten invloed op de seksuele expressie: 1. Directe (bij)werking van antipsychotica: medicatie beïnvloedt de seksuele functies en verlaagt het libido; 2. Indirecte effecten van antipsychotica: affectieve vervlakking en gewichtstoename beïnvloeden seksueel zelfvertrouwen; 3. Directe effecten van psychotische symptomen: een psychotische episode heeft effect op de seksuele identiteit en kan aanzetten tot het meer gaan experimenteren met seks; 4. Indirecte effecten van psychotische symptomen: sommigen voelen achteraf schaamte over hun gedrag tijdens een psychose; 5. Seksueel trauma: meer dan de helft had in het verleden seksuele trauma’s opgelopen; 6. Sociale vaardigheden: meeste ongehuwde respondenten vonden het moeilijk om contact te leggen met een eventuele seksuele partner; 7. Stigma: mede door ervaren stigma had 29% van de respondenten in de afgelopen 7 jaar geen seksuele relatie meer gehad.

Lees hier de samenvatting.

De Jager J, Van Greevenbroek R, Nugter A, van Os J. (2018). Sexual Expression and It's Determinants, in People Diagnosed with Psychotic Disorders. Community Ment Health J. 2018 Oct;54(7):1082-1088.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen