Binnen 12 maanden na afbouwen antipsychotica na een vroege psychose valt twee derde terug

26-07-2019 434 keer bekeken 0 reacties

In de internationale richtlijnen is nog geen algemene consensus over hoe lang antipsychotica doorgeslikt moeten worden na een vroege psychose (EPE).

In deze Britse studie werden alle patiënten gevolgd die tussen 2012 en 2015 behandeld werden door de Birmingham Early Intervention Service (EIS) en na herstel van de EPE stopten met antipsychotica.
Uit de literatuur blijkt dat de terugvalpercentages één jaar na volledige afbouw kunnen variëren tussen de 40% en 80%. In deze studie werd bij de groep in de dossiers nagekeken of ze binnen 12 maanden na het stoppen waren teruggevallen. Terugval werd gedefinieerd als: óf weer thuis behandeld moeten worden óf opname in psychiatrische ziekenhuis óf terugval naar het oordeel van het behandelteam. 
Uit de analyse bleek dat binnen 12 maanden 67% van de gevolgde patiënten die na een herstel van een EPE waren gestopt met medicatie een terugval had gekregen.

Significante voorspellers voor terugval waren:
1. Mannelijk geslacht
2. Niet bezig met opleiding, werk of training
3. In het verleden vaker opgenomen geweest.

Er werd geen verband gevonden tussen terugvallen en hoe lang iemand antipsychotica had gebruikt.

Lees hier de gehele samenvatting
 
Di Capite S, Upthegrove R, Mallikarjun P. (2018). The relapse rate and predictors of relapse in patients with first-episode psychosis following discontinuation of antipsychotic medication. Early Interv Psychiatry. 2018 Oct;12(5):893-899. 


 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen