Meer Lactobacillus-bacteriën bij vroege psychose

11-03-2019 582 keer bekeken 0 reacties

Commensale bacteriën zijn micro-organismen die van nature in of op de gastheer (zoals de mens) aanwezig zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat de darmflora effecten heeft op het centrale zenuwstelsel en mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van psychische stoornissen.

In deze Fins-Duitse studie werd de samenstelling van de fecale microbiota van personen met een vroege psychose (EPE) vergeleken met die van gezonde personen. Doel van het onderzoek was om te onderzoeken of de samenstelling van de fecale microbiota voorspellende waarde had voor de klinische uitkomsten van de EPE-patiënten. Het aantal bacteriën van de Lactobacillus groep was bij de EPE-patiënten veel groter dan bij de gezonde controles en er bleek een significante correlatie te zijn met de ernst van de symptomen in de verschillende symptoomdomeinen.

Ook bij andere bacteriegroepen (Lachnospiraceae, Ruminococcaceae en Bacteroides spp) hadden de EPE-patiënten afwijkende hoeveelheden en werden er verbanden gevonden met slechter algemeen functioneren. Veranderingen in microbiota hebben dus mogelijk invloed op de ontwikkeling van psychotische stoornissen.

Lees hier de samenvatting.

Schwarz E, Maukonen J, Hyytiäinen T, Kieseppä T, Orešič M, Sabunciyan S, Mantere O, Saarela M, Yolken R, Suvisaari J. (2018). Analysis of microbiota in first episode psychosis identifies preliminary associations with symptom severity and treatment response. Schizophr Res. 2018 Feb;192:398-403.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen