Vroege Interventie bij Psychose is effectiever dan standaardbehandeling

04-03-2019 140 keer bekeken 0 reacties

In een internationale systematische review en meta-analyse zijn de uitkomsten bekeken van studies waarin Vroege Interventie bij Psychose (VIP) wordt vergeleken met standaardbehandeling (Treatment as Usual, TAU).

Uit een meta-analyse uit 2010 was gebleken dat vroege interventies bij een eerste psychose zeer veelbelovend zijn. Deze systematische review en meta-analyse is een vervolg daarop.

De primaire uitkomstmaten waren het stoppen van de behandeling (want is een indicator voor slechte of moeilijk te accepteren behandeling) en opname in psychiatrisch ziekenhuis tijdens de behandeling (want is een indicator voor verergering van symptomen of terugval). De secundaire uitkomstmaten waren o.a. betrokkenheid bij school of werk, verbetering van totale symptomen, terugval, algemeen functioneren en remissie en herstel.

VIP bleek voor alle 13 uitkomsten waarvan een meta-analyse gemaakt kon worden en op alle meetmomenten betere uitkomsten te hebben dan TAU.

Lees hier de samenvatting.

Correll CU, Galling B, Pawar A, Krivko A, Bonetto C, Ruggeri M, Craig TJ, et al. (2018). Comparison of Early Intervention Services vs Treatment as Usual for Early-Phase Psychosis: A Systematic Review, Meta-analysis, and Meta-regression. JAMA Psychiatry. 2018 Jun 1;75(6):555-565.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen