Hoop helpt tegen gevoel van uitsluiting

28-12-2018 350 keer bekeken 0 reacties

Psychoses kunnen het sociale leven van jonge mensen beïnvloeden. Vaak ervaren deze mensen weinig sociale inclusie én zelfstigma. Dat heeft weer invloed op het herstelproces. Hoop zou hier een belangrijke factor in kunnen zijn.

Deze Britse studie onderzocht in hoeverre disfunctionele houdingen en hoop (optimisme) invloed hebben op de mate van zelfstigma én op gevoelens van sociale inclusie en op initiatieven om werk te zoeken bij personen met vroege psychose. Disfunctionele houdingen zijn o.a. het heel erg gericht zijn op mislukkingen en afwijzing.

Er werden geen verbanden gevonden tussen disfunctionele houdingen en sociale inclusie. Er werd wel een significante associatie gevonden tussen zelfstigma en gevoelens van hoop, in die zin dat personen die veel hoop hadden na 5 maanden veel vaker naar werk hadden gezocht. Een grotere mate van zelfstigma voorspelde minder sociale inclusie, maar middels het mediatiemodel werd duidelijk dat personen met meer hoop, ondanks zelfstigma, veel vaker een gevoel van sociale inclusie hadden. In de behandeling van jongvolwassenen met een psychose zou er meer aandacht moeten zijn voor het versterken van hoop.

Lees hier de samenvatting.

Berry C, Greenwood K. (2018). Direct and indirect associations between dysfunctional attitudes, self-stigma, hopefulness and social inclusion in young people experiencing psychosis. Schizophr Res. 2018 Mar;193:197-203.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen