Mensen met vroege psychose vaker slachtoffer van geweld

10-12-2018 153 keer bekeken 0 reacties

Gewelddadige victimisatie (slachtoffer zijn van geweld) heeft voor personen met psychische problemen vaak langdurige negatieve gevolgen. Er is niet veel bekend over de lange termijn prevalentie van victimisatie tijdens de vroege psychose.

De meeste studies vinden hogere prevalentiecijfers voor de doelgroepen vroege psychose en Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA) in vergelijking met de algemene bevolking. In deze Noors-Deense studie werden mensen met vroege psychose tien jaar lang gevolgd, met als primaire doel de prevalentie van gewelddadige (her)victimisatie in beeld te krijgen.

Na tien jaar was van de patiënten 22,5% in ieder geval één keer het slachtoffer van geweld geweest. De gemiddelde jaarlijkse prevalentie van gewelddadige victimisatie was in deze studie 7,8%. Dat is 3,5 keer meer dan in de algemene populatie van Noorwegen en Denemarken (gemiddeld 2,2%).

Binnen de onderzochte groep werd victimisatie het meeste geassocieerd met jongere leeftijd, geringe activiteit op de arbeidsmarkt en alcohol- en drugsmisbruik. Er was geen verband tussen victimisatie en slechte klinische of functionele uitkomsten.

Lees hier de samenvatting.

Langeveld J, Bjørkly S, Evensen J, Joa I, Johannessen JO, Larsen TK, Melle I, Opjordsmoen S, Røssberg JI, Rund BR, Simonsen E, Vaglum P, Velden WT, McGlashan T, Friis S. (2017). A 10-year follow-up study of violent victimization in first episode psychosis: Risk and protective factors. Psychiatry Res. 2018 Jan;259:545-549. Epub 2017 Nov 7.

0  reacties