Duidelijke verschillen in gevolgen en herstel bij late psychose

26-11-2018 438 keer bekeken 0 reacties

Het Treatment and early Intervention in Psychosis Program (TIPP) in Lausanne behandelt mensen tussen de 18 en 35. In een studie werd de groep die vóór hun 26e jaar een psychose kreeg vergeleken met de groep die de psychose tussen het 26e en 35e jaar kreeg - laat ontstane psychose, de LO-groep.

Alle patiënten werden drie jaar in het kader van het TIPP-programma gevolgd. Het bleek dat 32% van TIPP-deelnemers tot de LO-groep behoort. In vergelijking met de groep die vroeg een psychose krijgt is de LO-groep eerder vrouw, hoger opgeleid, functioneerde in de premorbide periode beter, heeft een kortere Duur van Onbehandelde Psychose en is veel vaker blootgesteld aan een ernstig trauma. De LO-groep heeft meer ziekte-inzicht en minder negatieve symptomen. Hoewel het functionele herstel bij de LO-groep sneller verliep dan bij de andere groep, haalde de LO-groep significant vaker niet het functionele niveau van vóór de psychose. De conclusie is dat in de behandeling van de LO-groep extra aandacht moet komen voor trauma’s en arbeidsrehabilitatie.   

Lees hier de samenvatting of download hier het volledige onderzoek.

Golay P, Alameda L, Mebdouhi N, Baumann P, Ferrari C, Solida A, Progin P, Elowe J, Conus P. (2017). Age at the time of onset of psychosis: A marker of specific needs rather than a determinant of outcome? Eur Psychiatry. Sep;45:20-26. Epub 2017 Jun 21.  

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen