Psychiatrische symptomen en zelfbeeld voornaamste barrières voor gezonde levensstijl 

12-11-2018 511 keer bekeken 0 reacties

In een Britse studie zijn cliënten, ouders en hulpverleners geinterviewd om de redenen voor een ongezonde levensstijl in kaart te brengen.

Mensen met een psychose of mensen het een Ultra Hoog Risico (UHR) op een psychose hebben vaak een ongezonde levensstijl en hebben als gevolg daarvan een slechte fysieke gezondheid.

In een Britse studie zijn 20 personen met UHR op een psychose, 5 ouders en 6 hulpverleners geïnterviewd om er achter te komen wat volgens de cliënten de redenen voor hun ongezonde levensstijl zijn, alvorens effectieve interventies te ontwikkelen.

Als belangrijkste barrières voor het naleven van een gezonde levensstijl worden genoemd: 1. De psychiatrische symptomen, waardoor motivatie en energieniveau afnemen. 2. Negatief zelfbeeld en weinig vertrouwen in de eigen mogelijkheden. 3. Sociaal terugtrekgedrag 4. Praktische problemen, zoals weinig geld hebben.

De belangrijkste factoren die het aannemen van een gezonde levensstijl bevorderen zijn: 1. Sociale steun, zoals een maatje hebben om samen mee te gaan sporten of naar groepen te gaan waarvoor men bang is. 2. De personen met UHR vinden het niet prettig als de hulpverlener of hun ouders hen vertellen wat ze moeten doen; ze willen zelf de keuze maken. 
De interventies moeten daarom inzetten op autonome motivatie en zorgen voor sociale steun.

Lees hier de samenvatting of download hier het volledige onderzoek.

Carney R, Cotter J, Bradshaw T, Yung AR. (2017). Examining the physical health and lifestyle of young people at ultra-high risk for psychosis: A qualitative study involving service users, parents and clinicians. Psychiatry Res. 2017 Sep;255:87-93. Epub 2017 May 16.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen