Geïntegreerde psychosociale interventie is extra effectief voor 35+’ers

12-10-2018 266 keer bekeken 0 reacties

Uit een Italiaanse studie blijkt dat meervoudige psychosociale interventies in een vroege fase van psychose effectief kunnen zijn en in het bijzonder bij 35+'ers. 

In deze studie werd over een periode van negen maanden de effectiviteit gemeten van een psychosociale interventie die bestaat uit (1) Cognitieve Gedragstherapie (CGT) voor patiënten met een eerste psychose, (2) een op de psychose gerichte gezinsinterventie én (3) case management voor de patiënt en de gezinsleden, bij patiënten die in behandeling waren bij ambulante ggz-instellingen. De uitkomsten werden vergeleken met de patiënten die de interventie niet kregen. 

Er werd gezocht naar individuele voorspellers én naar specifieke moderatoren voor de interventie. Er werd van te voren een aantal demografische en baseline klinische variabelen uitgekozen om voorspellers en moderatoren mee te identificeren: geslacht, leeftijd, eerste contact met hulpverlening, opleidingsniveau, Duur van Onbehandelde Psychose (DOP), het premorbide functioneren en ziekte-inzicht. 

Na negen maanden hadden patiënten die lager opgeleid waren, een langere DOP hadden, slechter premorbide functioneerden en minder ziekte-inzicht hadden een slechtere klinische uitkomst, los van de soort interventie. De geïntegreerde psychosociale interventie had juist een extra gunstig effect voor de groep patiënten die na hun 35ste levensjaar voor het eerst een psychose kregen. 

Lees hier de samenvatting.

Lasalvia A, Bonetto C, Lenzi J, Rucci P, Iozzino L, Cellini M, Comacchio C, Cristofalo D et al + GET UP Group. (2017). Predictors and moderators of treatment outcome in patients receiving multi-element psychosocial intervention for early psychosis: results from the GET UP pragmatic cluster randomised controlled trial. Br J Psychiatry. 210 (5):342-349.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen