Interview met Wim Veling over psychose in het Dagblad van het Noorden

01-10-2018 631 keer bekeken 0 reacties

In het Dagblad van het Noorden verscheen een interview met Wim Veling. Wim vertelt over zijn werk als behandelaar van mensen met psychose.

Stigma

Iedere dag zijn er 27 mensen die een psychose krijgen, zegt Wim in het interview:  'Zo zeldzaam is de ziekte dus niet. Toch is het stigma dat erop rust enorm. Mensen met een psychose zouden verwarde gekken zijn, waarbij je vooral uit de buurt moet blijven. Een misplaatst beeld, dat volgens Veling wordt versterkt door de media. "Alleen de uitwassen halen het nieuws", betuigt hij. "Daar wil ik zeker niet lichtvoetig over doen. Het is vreselijk als een iemand met waanideeën overlast veroorzaakt of zichzelf of een ander kwaad aandoet. Maar de psychosepatiënten die je niet ziet en hoort — de overgrote meerderheid — lijden óók onder dat beeld. Dat zijn gewone mensen met gewone levens, zoals jij en ik."

Verlies

Ook gaat Wim Veling in op wat een psychose inhoudt en wat dat betekent voor mensen die een psychose krijgen: 'Veel belangrijker vind ik het feit dat de — vaak jonge — patiënten die ik zie enorm onder hun klachten lijden. Het is al moeilijk genoeg als je tijdelijk zo in de war bent. Maar daar bovenop verliezen mensen vaak alles wat ze dierbaar is: relaties, studie, werk. Bovendien vinden buitenstaanders vinden mensen met een psychose al snel eng. Dat maakt het extra lastig om als (ex-)patiënt je weg terug te vinden en weer volwaardig mee te doen in de maatschappij. Ik zie het als mijn missie om ze daar zo goed mogelijk bij te helpen.'

Sociale context

Vervolgens vertelt Wim Veling over zijn onderzoek naar de sociale context van psychose. Dit is niet alleen het onderwerp van de de Netwerkconferentie NVP op 2 oktober 2018, maar ook van zijn leerstoel in Groningen. Hij spreekt hierover zijn oratie "Een andere wereld – psychose in de sociale context" uit op 2 oktober om 16.15 in het Academiegebouw in Groningen.

Lees het hele interview (na registratie)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen