Naast ‘early signs’ zijn ook ‘basic symptoms’ indicatoren voor terugval

01-10-2018 805 keer bekeken 0 reacties

Volgens een Britse studie kan een zich ontwikkelende psychose sneller opgespoord worden door naast ‘early signs’ ook ‘basic symptoms’ in het onderzoek te betrekken.

Om te voorkomen dat een psychose zich (weer) ontwikkelt is het van belang in een vroeg stadium subtiele veranderingen in de beleving bij een persoon op te kunnen sporen die duiden op een mogelijk zich ontwikkelende psychose.

De Early Signs Scale (ESS), die met name dysforische symptomen meet, kan volgens een Britse studie verbeterd en uitgebreid worden door ook mogelijke voorspellers zoals ‘basic symptoms’ te meten. ‘Basic symptoms’ zijn subtiele, sub-klinische verstoringen in de ervaring van zichzelf en de omgeving, zoals de ervaring van toenemende levendigheid van de kleuren, kleine subjectieve cognitieve problemen en afnemende tolerantie van stressoren.

Er werd bij 23 patiënten met een vroege psychose een diepte-interview afgenomen over hun ervaringen in de drie maanden voor hun meeste recente terugval en werd apart een verbale checklijst afgenomen. De ‘early signs’ werden ook gemeten. Daarnaast werden bij 187 patiënten (inclusief de 23) het patiëntendossier en aantekeningen van hulpverleners over deze patiënten geanalyseerd.

Driekwart van de geïnterviewden rapporteerde ‘basic symptoms’. Interviews waarbij de verbale checklijst werd gebruikt en expliciet naar ‘basic symptoms’ werd gevraagd waren effectiever in het opsporen van deze ervaringen dan de open diepte-interviews. In de patiëntendossiers werd maar sporadisch van de ‘basic symptoms’ melding gemaakt. De drie meest genoemde voor-terugval ‘basic symptoms’ waren: toenemende besluiteloosheid over onbelangrijke keuzes, niet meer in staat om te multitasking en vreemde gedachten.

Lees hier de samenvatting. Lees of download hier het volledige onderzoek.

 
Eisner E, Drake R, Lobban F, Bucci S, Emsley R, Barrowclough C. (2017). Comparing early signs and basic symptoms as methods for predicting psychotic relapse in clinical practice.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen