Jongeren met vroege psychose zijn veel vaker slachtoffer van criminaliteit

24-09-2018 342 keer bekeken 0 reacties

Er is een algemeen beeld in de media dat personen met psychische stoornissen een gevaar voor andere mensen zijn, terwijl uit veel recent onderzoek blijkt dat deze groep juist vaker het slachtoffer is van allerlei soort crimineel gedrag.

In een Brits cross-sectioneel onderzoek werd gekeken naar slachtofferschap onder jongeren en jongvolwassen die in behandeling waren bij een Vroeg Interventie Psychose (VIP) team (VIP-patiënten) in Birmingham. Een meerderheid (55%) van de groep behoorde tot een etnische minderheid (BME; zwart, Aziatisch of gemengd). 

Het bleek dat 39% van de VIP-patiënten in 2014  jaar slachtoffer van een misdaad was geweest. Bij 18% ging het om een geweldsmisdrijf. In de BME-groep was dit percentage nog veel hoger: 26%. In de algemene bevolking (de controlegroep) was 4% slachtoffer van een geweldsmisdrijf, dus 4 (t.o.v. de hele groep VIP-patiënten) tot 7 (t.o.v. van de BME-groep) keer minder dan bij mensen met een vroege psychose. 

Ook van andere misdrijven zoals inbraak, diefstal en beroving waren de deelnemers uit de VIP-groep veel vaker slachtoffer dan de controlegroep. In en rond de woning bijvoorbeeld was 23,5% van de VIP-groep slachtoffer van diefstal tegenover 13% van de controlegroep.

Lees hier de samenvatting

Jones R, Banbury L. (2017). Rates of criminal victimization in an early intervention for psychosis service - a cross sectional survey. Early Interv Psychiatry. 2017 Jan 26.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen