30% heeft na tien jaar geen psychotische symptomen én geen antipsychotica

17-09-2018 452 keer bekeken 0 reacties

Meestal wordt continu gebruik van antipsychotica voorgeschreven aan patiënten die meerdere psychotische episodes hebben meegemaakt. Er is geen consensus over optimaal gebruik van antipsychotica na remissie. In een Deense studie is onderzoek gedaan naar langdurig gebruik van antipsychotica.

In Nederland is in o.a. Groningen longitudinaal onderzoek gedaan naar begeleide afbouw van antipsychotica na een vroege psychose, waarbij een aanzienlijke groep die de medicatie afbouwde goede uitkomsten had.

In deze Deense studie werden 496 patiënten met een vroege psychose tien jaar lang gevolgd om te zien welk deel van de patiënten na die tien jaar volledig in remissie was én geen antipsychotica (meer) gebruikte. Over die periode konden van 303 deelnemers alle data verzameld worden. Van deze groep had 30% na 10 jaar remissie van symptomen zonder dat er op dat moment nog antipsychotica werden gebruikt.

Uit analyses bleken er duidelijke associaties tussen de remissiegroep die geen medicatie gebruikte en de volgende variabelen: vrouwelijk geslacht, hogere GAF-F scores, actief op de arbeidsmarkt en geen middelenmisbruik. Een meer individuele benadering van de langdurige behandeling met antipsychotica lijkt op zijn plaats.

Lees hier de samenvatting.

Wils RS, Gotfredsen DR, Hjorthøj C, Austin SF, Albert N, Secher RG, Thorup AA, Mors O, Nordentoft M. (2017). Antipsychotic medication and remission of psychotic symptoms 10 years after a first-episode psychosis. Schizophr Res. 2017 Apr;182:42-48.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen